Killing billedKillingelistens banner
Ocicat information


>Opdrætter liste.
>Ocicat Killingeliste
Blog
Tilbage til forsiden
Ocicattens historie - den korte version:
I USA fandtes en siameser opdrætter ved navn Virginia Daly, som længe havde ønsket at skabe en abyssinier-masket siameser. Hun parrede brunmasket siameser med en vildtfarvet abysinnier. I 1964 parrede hun afkommet herfra tilbage til siameserlinien - og her skete miraklet ! I kuldet lå en skøn lille elfenbensfarvet killing med pletter, som slet ikke lignede sine siammaskede søskende. " Look an ocicat !" sagde Virginia Dalys datter, da den lille killing havde en slående lighed med en ocelot . Sådan fik katteracen sit navn. Den plettede killing blev døbt "Tonga" og dannede herefter grundstammen i det ihærdige avlsarbejde for at renavle det plettede mesterværk. I mange af vores dages ocicattes stamtavler dukker Virginia Dalys stamnavn "Dalai" fortsat op. I det senere avlsarbejde har man krydset den store solide amerikanske korthårskat ind i de eksisterende aby/siam-blodlinier. Herved er ikke alene ocicattens størrelse og knoglebygning blevet markant større , men sølv-farverne er ligeledes introduceret blandt de 12 forskellige anerkendte ocicatte-farver.

I 1988 var avlsarbejdet i USA så fremskredent, at katteorganisationen CFA godkendte ocicatten som en ny katterace. I USA er ocicatten nu en meget populær katterace. I 1992 blev ocicatten så også godkendt i Europa af den europæiske katteorganisation FIFe. I Europa er bestanden af ocicats i stærk fremgang, men den er ikke stor. Men særligt i vort naboland Sverige er ocicatten blevet populær - I Danmark er ocicatten fortsat en sjældenhed

Sådan ser en ocicat ud:
Ocicatten er en middel til stor katterace. Hunkatte vejer typisk 3-6 kg og hankattene vejer 4-7 kg. Katten er kraftigt bygget, men samtidig muskuløs, smidig og elegant. I kattens pande findes en "M" aftegning. På kattens hals og ben er brudte farveringe, på resten af kroppen findes store smukke pletter. Pletterne sidder som "tommelfinger aftryk" placeret på kroppen i et "bulls-eye" mønster, Selv kattens maveskind er plettet. Pelsen er kort og satinblank og fuldstændig pasningsfri !

Ocicattens øjenfarve er ikke bundet til pelsfarven - alle øjenfarver bortset fra blå er tilladt. Typisk er øjenfarven indenfor nuancerne ravgul, grøn eller brun.
Ocicats findes i 6 grundfarver, med 6 afledte sølv-varianter:

Tawny (mørk sort/vildtfarvet) og sort-sølv,
Chocolate (chokolade/varm brun) og chocolate-silver,
Cinnamon (kanel/rødlig) og cinnamon-silver,
Lilac (lilla/lavendel) og lilac-silver,
Blue (blå) og blue-silver,
Fawn (beige) og fawn-silver.

Sådan er en ocicat :
Temperamentsmæssigt minder ocicatten mere om en glad og hengiven hundehvalp end en farlig junglekat. Ocicatten har efter vores mening fået det bedste fra de katteracer den er bygget over: Den er intelligent som en siameser, den er livlig og sjov som en abyssinier og den er hengiven og kærlig som en amerikansk korthår. Det er kort sagt en aktiv, sjov, social og meget hengiven kat. Dens intelligens gør den let at opdrage. Den vil med glæde lære små tricks og nogle ocicatte apporterer deres legetøj med en iver, som kun en legesyg hundehvalp kan gøre den efter.

En ocicat vil hellere sidde på din skulder og spinde dig i øret, mens den "hjælper" dig med opvasken - end den vil ligge stille i sofaen og lege silkepude. Ocicatten kræver din kærlige opmærksomhed og tid, men man bliver rigeligt belønnet af dette glade og underholdende kattedyr. Ocicats trives bedst med selskab, plads og masser af legetøj

tekst © Kirstine Østergaard
grafik © Killingelisten.dk


Tilbage til forsiden