Killing billedKillingelistens banner
sphynx information


>Opdrætter liste.
>sphynx Killingeliste
Blog
Tilbage til forsiden
SPHYNXENS HISTORIE:
Hårløse katte har man verden rundt haft kendskab til i over 100 år. Det første forsøg på at renavle disse katte fandt sted i 1960'erne i Canada, hvor en sort/hvid kat kaldt ELISABETH fødte en hårløs killing. Forsøgsprogrammet viste sig ikke at have lykken med sig og CFA (Cat Fanciers Association), der havde tilladt forsøget, trak tilladelsen tilbage i 1971. På det tidspunkt troede man nemlig, at Sphynxens arvemasse var behæftet med et letalt (dødeligt) gen. Dengang kaldte man disse katte Canadisk hårløs, Månekatten, eller katten uden pels.Denne linie ophørte med at eksistere.

Sphynxkatten af i dag nedstammer fra korthårede huskatte. Det første eksemplar dukkede op i 1975 i Wadena, Minnesota. JEZABELLE, en herreløs korthårskat, blev afleveret på farmen tilhørende Milt og Ethelyn Pearson. Kort efter fødte hun en hårløs killing, der blev kaldt EPIDERMIS. Året efter fødte Jezabelle hunkatten DERMIS. Disse to katte blev overflyttet til Kim Mueske (stamnavn Z. STARDUST) i Tigard, Oregon, hvor Epidermis blev det vigtigste grundlag for det nuværende Sphynxopdræt.

I 1978 blev 3 hårløse killinger samlet op i Torontos gader. Hankatten BAMBI forblev i Canada mens 2 hunner, PUNKIE og PALOMA blev sendt til Dr. Hugo Hernandez i Holland. Disse to katte blev begyndelsen til opdrættet af den "europæiske" Sphynxkat.

Gennem årene er der fortsat fundet tilfældige, hårløse katte forskellige steder i USA, Canada og Rusland. Senest blev der i Tennessee født en hårløs killing, hvis forældre begge var langhårkatte!


RACEBESKRIVELSE:
SPHYNX
er en mellemstor, robust og muskuløs kat med en bred brystkasse. Kroppen er rund omkring maven, som om den just havde indtaget et stort måltid; katten må dog ikke synes fed. Hovedet er kileformet med blide kurver og nøje afgrænset knurhårspuder. Udstående kindben og en næse med et udtalt stop. Øjnene ovale, skrånende mod ørets ydre kant. Ørene store, ikke for højt- eller lavtsat. Halen er extra lang og trædepuderne på de lange slanke tæer er meget kraftige.

Sphynxen er - i modsætning til almindelig opfattelse - ikke en totalt hårløs kat. Dens krop kan være dækket af meget korte dun. Øren, snude, hale og fødder kan være dækket af blød, tætpakket, meget korte hår; nogle kun lidt, andre slet ikke. En Sphynx' skind har et rynket udseende, især killingerne, som ofte ser ud som om var de iført pyjamas, der er et par numre for store. Skindtemperaturen føles meget varm, nærmest som at røre ved en varm fersken, eller vaskeskind.

Sphynxen kræver ikke specialfoder eller vanskelig pleje. Den behøver heller ikke at iføres tøj. Den kræver dog hyppigt at blive badet, da den - lige som børn - bliver snavset af at "lege i sandkassen". Skindet skal også holdes fri for den naturlige olieafsondring, som absorbedres af pelsen hos en normalpelset kat. De store øren, der mangler hår som filtre for støv og skidt, skal også ofte renses for at undgå opståen af ørevoks. Sphinxen har en glubende appetit og spiser mere end de fleste andre katte, antagelig på grund af et noget høj ere stofskifte, der er bydende nødvendig for at holde den noget højere kropstemperatur. Sphynxen er ikke ubetinget en 100% indendørskat. Har man mulighed for at tilbyde den, at den kan komme ud i en løbegård, vil den i stor udstrækning benytte "tilbudet". Men den skal selvfølgelig have mulighed for at søge både læ og skygge. Hvis katten har en lys farve, kan man smøre solcreme på udsatte steder, som f.ex. ørene, idet de kan få solskoldninger. Is koldt vejr skal man også være opmærksom, idet de kan hurtigt blive forkølede. Indendørstemperaturer, som er behagelige for mennesker, er passende for en Sphynx. Fryser den, vil den finde en varm plet under tæpper, på fjernsynet, o.l.

Personlighed og Sphynx går hånd i hånd. De er livlige, nysgerrige, og fulde af gale streger. De er kærlige og kontaktsøgende; elsker at ligge i arm som en baby, og går fint sammen med andre katte og hunde.

Også Sphynx påståes ikke at fælde og at være hypoallergen. Her gælder det samme, som skrevet under "Cornish Rex".


GENERELT GÆLDENDE FOR ALLERGIKERE:
Køb ikke en Cornish Rex, en Devon Rex eller en Sphynx uden at af have været i kontakt med dyret i mindst et døgn. Enkelte opdrættere "låner" gerne en kat ud for week-enden. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, da sørg for at få en skriftlig aftale om, at katten kan tilbageleveres inden for 8 dage mod fuld tilbagebetaling af købesummen.
rexsphynxklubben.dk

tekst © rexsphynxklubben
billeder © Florence McLean
grafik © Killingelisten.dk


Tilbage til forsiden