Killing billedKillingelistens banner
Tyrkisk Van information


>Opdrætter liste.
>Tyrkisk Van Killingeliste
Blog
Tilbage til forsiden
Temperament.
Den Tyrkiske Van er en livlig, intelligent og social kat, som er meget hengiven. Den følger opmærksomt med hvad der sker omkring den og ”snakker” gerne med i Jeres samtaler. Den er nysgerrig og lægger ofte hovedet på skrå for at studere noget interessant. En Van elsker alle der vil lege med den og den apportere gerne ting. En Van vil gerne være der hvor der sker noget, den elsker at være i centrum og får den al din opmærksomhed ”snakker” den til dig og spinder højt. Den har en stor forkærlighed for vand, lige fra at lege med vandet til at svømme, hvilket selvfølgelig er en herlig fordel, når du skal have dem vasket inden en udstilling, men ellers kan være lidt belastende, da man hverken kan have sit eget badevand, opvaskevand eller andet vand for sig selv, uden der også er en kat i det. Den Tyrkiske Van er en robust kat, der holder meget af at være udendørs. Den lader sig hverken afskrække af sne eller regn, men synes snarere at nyde et sådan vejr. Det kan derfor anbefales, at den har adgang til en løbegård. Dette er ikke bare for kattens skyld (for den kan til nød undvære), men også af hensyn til dets menneske. En løbegård er således en nødvendighed, hvis man vil se den udvikle en stor og flot vinterpels.


Kropsbygning.
Tyrkisk Van er en middelstor kat, en hankat kan veje op til 8 – 9 kg, hunkatten dog en del mindre. Vægten hos en Tyrkisk Van kommer i anden række, men skal stå i forhold til knoglestruktur og skelet, da de vokser i op til 5 år... Kroppen skal være lang og muskuløs, med hale og ben af middel længde og sirlige runde poter med duske mellem tæerne. Hankatte er særlige muskuløse over hals og skuldre, hunkatten mere feminin. Hovedet skal set forfra være kort og kileformet med stærkt behårede, store opretstående ører med runde spidser. Næsen skal være middel lang og lige, der ved næseroden bukker en anelse indad. Næsespejl, ørets inderside og trædepuderne skal være rosa. Halen skal være middel lang og busket, der svajer frem og tilbage når de går.


Pels.
Et imponerende træk hos en Tyrkisk Van er netop pelsen, den er semilanghåret, og har dermed så godt som ingen pelspleje! Pelsen er utrolig blød og kashmir lignende, der er ingen under uld, så pelsen filtre ikke og er derfor meget let at holde. Pelsen har en variabel længde, lang og kraftig om vinteren (hvis kattene kommer ud i løbegård) og noget kortere om sommeren. Dog vil det være en rigtig god ide at børste dem, især i foråret… hvis de har gået ude om vinteren, da man så slipper for at have store hvide totter liggende rundt omkring og så for at mindske at de kaster en masse hårboller op. Så absolut minimal pelspleje, og pelsplejen er ikke for kattens skyld, men for din egen


Farver.
Pelsen skal være kalkhvid uden mindste spor af gult. Den skal have to pletaftegninger i ansigtet ovenfor øjnene som er delt af en hvid streg. Denne pletaftegninger (gardiner) må kun gå ned til øjets kant og om til bagsiden af ørets underkant. Øerne skal være hvide, næsespejl, trædepuder og indersiden af øret skal være svagt rosa. Halen skal ligeledes være farvet og have røgfarvede ringe (meget tydelige ring-aftegninger hos killinger) og farven må strække sig et lille stykke op på lænden fra haleroden. Endvidere er pletter på kroppen tilladt, ofte er pletterne ikke ensfarvede, men agouti. Det mest påfaldende træk ved katten er dens aftegninger sædvanligvis 2 farvede pletter mellem ørene (gardiner), delt af en hvid skilning, og så den farvede buskede hale. Der kommer i nogle kuld med mange pletter, de må helst ikke holdes ude af avl, for hvis man bliver ved med at parre de katte med de bedste aftegninger og ingen pletter, vil det ende med ingen farve i ansigt og halve hvide haler, da katten genetisk er en rød kat med et hvid plet gen. 


Godkendte farver.
Rød/hvid, TUV d og rød agouti/hvid, TUV d 21.
Creme/hvid, TUV e og creme agouti/hvid, TUV e 21.
Blå/hvid, TUV a og blå agouti/hvid, TUV a 21
Blå skilpadd/hvid, TUV a og blå skilpadd agouti/hvid, TUV a 21
Sort/hvid, TUV n og sort agouti/hvid TUV n 21.
Skildpadd/hvid, TUV f og skildpadd agouti/hvid, TUV f 21.Øjne.
Øjnene skal være store, mandelformede og let skråsiddende, og have rosa eyeliner. Følgende farver er godkendte
Blå, 61
gyldne, 62
oddeye, 63Oprindelse.
Den Tyrkiske Van og den Tyrkiske Angora er nært beslægtede racer i Tyrkiet, ligesom racerne herhjemme. Den Tyrkiske Van kommer fra det østlige Tyrkiet, fra området omkring Van-søen med data tilbage 1600 år f. Kr. Vanen kom til Europa i 1955 med to engelske fotografer, Laura Lushington og Sonya Halliday, som importerede en han og en hun. Den første Tyrkiske Van kom til Danmark i 1977. Men avlen kom først i gang i 1988. Den første Van som opnåede titlen Europa Champion var den Engelske opdrættede hankat ”Akdamar Binbasi”. Den var ejet af ”Thrige DK”. Den Tyrkiske Van er ikke nogen udbredt race i Dk, da vi herhjemme kun har ca. 123 katte, men vi håber selvfølgelig at den med tiden bliver meget mere kendt.


tekst og billeder © Van Alliancen & Jan Lehmkuhl Nielsen
grafik © Killingelisten.dk


Tilbage til forsiden